top of page

Tre Cime a Via ferrata na vrchol Paternkofel

Tre Cime di Lavaredo jinak také Tři štíty je další místo, které určitě stojí za návštěvu. Jsou opravdu jednou z dominant Dolomit. Mě osobně tyto majestátní skály naprosto uchvátily. Dostat se k nim je docela náročné, protože jsou velmi oblíbenou destinací. Při návštěvě hlavně neudělejte stejné chyby jako my. Na místo jsme totiž přijeli docela pozdě, okolo dvanácté hodiny a k Tre Cime jsme se první den bohužel nedostali. Další den jsme volili lepší strategii a vstávali jsme v pět ráno :D. Další rada je obrečet cenu parkování, která je opravdu přemrštěná za osobní automobil chtějí na den 30€ (název parkoviště Tre Cime Rifugio Auronzo). Zkoušeli jsme parkování vyhnout, ale čekal by nás náročný výšlap, který by trval nejméně tři hodiny. Místa na parkování jsou nahoře omezená, tak že když přijedete pozdě čeká vás dlouhá fronta a čekáte do doby než se lidé z vrcholu začnou vracet.


Pokud tohle všechno překonáte a dostanete se na parkoviště, tak se dál vydáte s davem směrem k chatě Rifugio Lavaredo cesta trvá okolo 30 minut. Jedna poznámka, je dobré si odskočit na záchod na parkovišti toalety jsou u italů opravdu podceňovaným artiklem. Od chaty se vydáte doleva směrem na Forcella Lavaredo a odtud se vám už naskytne krásný pohled na Tre Cime. U štítů vede spousta cest, já doporučuji jít směrem k Rifugio Antonio Locatelli, cesta nabízí překrásné výhledy na hory. Je dobré si na Tre Cime vyhradit celý den, cesta sice není náročná na převýšení, ale je docela dlouhá. Tak že i když píší na různých serverech, že zabere nanejvýš tři hodiny, moc tomu nevěřte.


Tre Cime a Via ferrata na vrchol Paternkofel


Via ferrata De Luca Innerkofler - Paternkofel Klettersteig (čelovku sebou)

My jsme si zvolili trochu aktivnější cestu. Ferrata na vrchol Paternkofel se dá jít dvěma způsoby.


První způsob je dojít sedlem Lavaredo až k chatě Rifugio Antonio Locatelli a od ní se pak vydáte cestou kolem domků vzhůru po skále. Cesta se pak děli na dvě části a vy budete pokračovat směrem na Innerkoler.


Druhý způsob, který jsme šli my je od Forcella Lavaredo zamířit směr doprava po suťovém poli až ke skále. Na konci cesty objevíte tunel. Tato ferrata je výjimečná tím, že prolézáte různými tunely především při zpáteční cestě, tak že se toho vůbec nebojte, je to opravdu zážitek. Hlavně si jako já nezapomeňte vzít sebou čelovku. Po téhle stezce dorazíte až na vrchol Paternkofel. Cesta nabízí hodně fotospotů a výhledů. Ferrata, ikdyž je vedená jako obtížnost B, začátečníkovi bych jí nedoporučila. Cesta je částečně nezajištěná a převážně písková. Je dobré si před výstupem přečíst bližší informace například na webu viaferraty.cz.


Jaké jsou finanční náklady?

30€ (parkoviště)


Jaká je obtížnost výletu?

obtížný


Jaké je časová náročnost?

celý den



Fotospot z jeskyně

Jako vášnivý lovec instagramových tuctovek jsem si nemohla nechat ujít fotku z jeskyně (tunelu) s výhledem na Tre Cime. Čekala jsem, že tenhle fotospot bude už někde v okolí ferraty, ale ani náhodou. Jeskyně byla úplně někde jinde :D. Nacházela se na kopci u Rifugio Antonio Locatelli naštěstí je docela dobře vidět i z dálky, tak že jí určitě nepřehlídnete.


Tre Cime a Via ferrata na vrchol Paternkofel
Tre Cime a Via ferrata na vrchol Paternkofel
Tre Cime a Via ferrata na vrchol Paternkofel




bottom of page