top of page

Seceda jedno z nejkrásnějších míst Dolomit


Připadá vám tohle místo povědomé?? Určitě jste Secedu již viděli na mnoha fotkách na Instagramu nebo Facebooku. Tohle krásné místo se nachází v Dolomitech v Itálii a je velmi dobře přístupné. Ze své zkušenosti můžu říct, že Seceda je má úžasnou atmosféru za každého počasí. Teda pokud není takové mlha, že by se dala krájet a nebylo by nic vidět.



Tak že na začátek. V případě kdybyste se rozhodli na Secedu vydat, je dobré přemýšlet nad otázkou kdy. Jestli nemáte rádi davy lidí je dobré si přivstat a jít na výlet spíše ve všední den. Já měla to štěstí, že jsme zrovna neměli úplně bezmráčkové počasí, tím jsme se krásně vyhnuli lidem. Dále bych vám ráda popsala pár tipů jak se na Secedu dostat.

  1. Cesta pěšky - na Secedu vede spoustu turistických tras. Je dobré použít mapy.cz. Za mě asi nejlepší jsou trasy vedoucí z městečka St. Ulrich - Ortisei. Zde se asi bohužel nevyhnete placenému parkování a pak už jen vybrat pěší trasu vedoucí na vrchol. Při výběru téhle možnosti počítejte s tím, že cesta nahoru je v celku náročná a zabere cca. 4 - 5 hodin. Začátek cesty je sice pozvolný, ale od půlky se jde po strmé sjezdovce.

  2. Cesta lanovkou - já většinou všude chodím pěšky, ale zrovna u Secedy jsem si vybrat možnost jet lanovkou. Auto jsme zaparkovali přímo u lanovky, cena za parkování na venkovním parkovišti byla 8€. Pozor na to, že nahoru jezdí lanovek víc, ale jen jedna vás doveze až na vrchol. Zde máte souřadnice na lanovku vedoucí až nahoru 46.5764297N, 11.6750608E. Ještě abych nezapomněla lanovka je rozdělená na dvě části. Zde se naskytuje možnost jet pouze do půlky a zbytek dojít pěšky, nebo si koupit jízdenku až nakonec. Jednosměrná cena lanovky je 24 € a i se zpáteční cestou 32€. Hned při výstupu z lanovky se vám naskytne krásný pohled na Dolomity. Z lanovky musíte jít ještě cirka 10 minut do kopce, když ho vyjdete, tak konečně uvidíte Secedu. Po úzkých pískových cestách se můžete vydat na krátkou procházku podél skalnatého převisu, opravdu to stojí za to. Cestu zpět dolů si můžete vybrat buď pěší, nebo to opět sjet lanovkou. My jsme si vybrali turistickou pěší cestu. Kus cesty se šlo po sjezdovce a ty výhledy byly opravdu krásný.

  3. Cesta Ferratou - pro odvážlivce vede na Secedu i Via ferrata. Leze se někudy z druhé strany Secedy, bohužel jsem neměla to štěstí jí vyzkoušet. Tak že to jen tak pro zajímavost.

Pokud se vydáte do Dolomit, tahle krása opravdu stojí za navštívení. Seceda se pro mě jako milovníka hor stala nezapomenutelným zážitkem a určitě se tam ještě někdy podívám.


Jaké jsou finanční náklady?

8€ (cena parkoviště)

24€ (jednosměrná lanovka)


Jaká je obtížnost výletu?

střední


Jaké je časová náročnost?

5 - 6 hodin (cesta lanovkou nahoru + cesta pěšky dolů)



Seceda jedno z nejkrásnějších míst Dolomit
Seceda jedno z nejkrásnějších míst Dolomit
Seceda jedno z nejkrásnějších míst Dolomit


bottom of page