top of page

Nejlepší vodopády v oblasti Lago di Garda

Lago di Garda v sobě skrývá to nejlepší z Itálie, vysoké hory, jezera, vodopády, vinice a oproti horským výšinám je tu v létě příznivých 30C. Řekla bych že v téhle oblasti se člověk může opravu vyřádit. Potkáte tu cyklisty, kitery, horolezce, turisty, lenochy i dobrodruhy. Pro mě byl čas strávený u jezera spíše rekreačního rázu.

Do oblasti jsme přijeli na konci srpna, byla to naše konečná destinace takovým menším roudtripem Itálií. Pro naše potřeby jsme zvolili severní část jezera, ale stejně jsme dost často přejížděli. Co se parkování týče je na tom Garda dost bledě :D a to jsme tam byli na konci léta, v době, kdy turisté už odpadávali. Okolo 90% parkovacích míst bylo placených za nekřesťanské peníze a to platí zejména pro osobní automobilu, dodávky nebo karavany si tam skoro neškrtnou. Naštěstí jsme našli jedno luxusní zapadlé parkoviště, na kterém jsme spali a strávili tam celý týden a dokonce bylo zadarmo! (GPS souřadnice na parkoviště 45.8906258N, 10.8404244E)


Vodopád Ampola

Menší, ale za to kouzelný vodopád. Turisticky je více navštěvovaný, protože je opravdu snadno dostupný pro kohokoli. V laguně pod vodopádem se můžete i krásně svlažit. (GPS 45.8437117N, 10.6208264E). Jinak parkovat se dá hned u vodopádu.


Nejlepší vodopády v oblasti Lago di Garda. Vodopád Ampola, jezero Garda

Gorg d`Abiss

Tenhle vodopád byl na poměry Itálie asi ten nejmenší, co jsem kdy viděla :D. Ale pokud zvolíte odpočinkový den, tak procházka k němu není náročná, vede po lesní stezce a trvá tam 30 minut. Navíc se nachází cca 15 min jízdy autem od vodopádu Ampola, tak že můžete výlety spojit dohromady. (GPS 45.9001203N, 10.6711658E)


Nejlepší vodopády v oblasti Lago di Garda. Vodopád Gorg d`Abiss

Cascate del ponale

Vodopád Ponale se drží zatím na nejvyšších příčkách. Jedná se o schovaný vodopád přímo na jezeře Garda. Dostat se k němu lze pouze na loďce, nebo na jiných plavidlech. My jsme k němu dopádlovali na paddleboardu. Jinou cestou se k němu nedostanete. Hned u vodopádu se dále nachází starý zavřený hotel, který dělá místo ještě zajímavější. My jsme si u něj vylezli na ochoz a v klidu se tam nasvačili :) Nečekejte, že vodopád uvidíte už z dálky, je zasazený do soutěsky. A určitě se k vodopádu vydejte už dopoledne, většinou se odpoledne změní vítr a dopádlovat pak zpět je velmi náročné. Celá cesta po vodě trvá asi 30 - 40 minut. (GPS 45.8613269N, 10.8324167E)


Nejlepší vodopády v oblasti Lago di Garda. Vodopád Cascate dle Ponale.

Rio Sallagoni

Pro dobrodruhy oblast naskýtá lehčí soutěskovou ferratu s úchvatným vodopádem. Já osobně tyhle soutěskové ferraty mám mnohem raději než ty výškové :D. Tahle byla ale na můj vkus docela krátká. V případě, když na ní nepotkáte lidi, tak se dá prolézt za 30 - 40 minut. Silově také není obtížná. Koho by ferrata více zajímala, tak na blogu mám na ní samostatný článek. (GPS 45.9701011N, 10.9340989E)


Nejlepší vodopády v oblasti Lago di Garda. Vodopád Rio Sallagoni.

Cascate del varone

Nejhorší nakonec. Za mě opravdu neskutečná ztráta času i peněz. Vodopády Varone jsou nedaleko Riva del Garda. Spíš než vodopády je to maličká botanická zahrada a vodopád je takové zpestření. Vstup tam stojí 7€, když nepočítám parkování. Myslím, že jako dospělí člověk, tyhle vodopády neoceníte. Vidím to akorát jako parádní atrakci pro děti a rodinky na dovolené.





bottom of page